Ако смятате, че е съвпадение, че BMW и Mercedes-AMG освежиха своите тежки седани приблизително по същото време, помислете отново. Тези две марки воюват през последните десетилетия, а най-новите версии на мощните седаните са по-близо от всякога.

В неотдавнашно видео от Carwow наблюдавахме как BMW M5 и Mercedes-AMG E63 S се изправят един срещу друг в драг състезание. M5 е оборудван с 4.4-литров V8 с две турбини, който генерира мощност от 592 к.с. и въртящ момент от 750 Nm. AMG E63 S, от друга страна, е малко по-мощен. Той разполага с 4.0-литров турбо V8 с мощност от 604 к.с. и въртящ момент от 850 Nm.

След няколко опита се установи, че E63 S, с мощния си рев от ауспуха непрекъснато бие М5. Интересното е, че в скорошен тест TheMotoristSA, осъществен с помощта на Top Gear Южна Африка се появи нов победител.

M5 успява да победи E63 S с половин кола разстояние. Това е изненадващ резултат, като се има предвид, че AMG успява да избяга от BMW почти във всеки случай.

Има няколко причини за това. Оказва се, че M5 прави повече мощност, отколкото BMW позволява. Така че допълнителната мощ може да надвиши тази в други модели. Все пак, с повече мощност, AMG трябва поне да се доближи до конкурента в края на отсечката.

Въобще, това видео носи повече въпроси, отколкото отговори. С новото Audi RS6 точно зад ъгъла, нещата могат да станат още по-сложни в този сегмент на марките.