Пикапите не навяват асоциации за скорост или представяне. Все пак не е лошо да видим, кой от настоящите претенденти е най-бърз.

Изборът на пикап в Европа е ограничен до няколко 4-цилиндрови дизелови модела, така че представянето по права линия е по-важно, отколкото чистата мощ и разкъсването на гуми.

Най-новият член на групата е Mercedes X-Class, който във версията X250d се задвижва от 2.3-литров двигател с мощност 190 к.с. Европейският Ford Ranger, от друга страна, се задвижва от 2.2-литров дизелов двигател с мощност 160 к.с. И двата пикапа се предлагат и с по-мощни опции за дизелови агрегати на европейския пазар.

Mitsubishi L200 (известен също като Triton) използва 2.4-литров дизел със 181 к.с., а Toyota HiLux получава 2.4-литров мотор със 150 к.с.

Не на последно място, виждаме VW Amarok, който е най-мощният в тази компания, тъй като има 3,0-литров V6 дизел с 258 к.с. под капака.

Вече трябва да ви е ясно кой ще спечели състезанието, но все пак има ли някой от другите шанс да пресече финала първи? Нека видим.