Новата 8-серия на BMW вече я видяхме в многобройни тестове и видеа, на които тя ускорява, като там винаги е в бензиновата си 850i xDrive версия.

Но малко от вас, сигурно, дори и подозират, че от доста време съществува и дизелов вариант на купето с име 840d и това всъщност е най-достъпната ценово 8-серия, която можете да си закупите. Задвижва се от култувия 3.0 литров туин-турбо дизелов шестак с 315 к.с. и 680 Нм и, разбира се, е пуснат за продан в Европа, но не и Америка.

Според BMW, дизеловата 8-ца ускорява до 100 км/ч за 4.9 секунди, а стигането на ограничената електронно максимална скорост от 250 км/ч е фасулска работа за колата – нещо като разходка в парка. Не съществуват много места по света, където да имате възможността легално да откриете тази мощ, но за щастие в Германия все още няма скоростни лимити по аутобан-а, така че там можете да докажете, че 840d не е само супер бързо, ами и звучи наистина прекрасно. Дори бихте ззабравили, че карате дизелова кола.

В страната, в която се произвежда, BMW 840d струва точно 100 000 евро без добавени екстри. С тази цена, купето определено не е насочено към масите, а по-скоро към заможни запалянковци, които ежеседмично навъртат доста стабилен пробег, но същевременно предпочитат да имат известна доза мускули под капака, за да отприщят скоростта отвреме-навреме.

Вижте и битката между супер купетата – BMW M850i Vs. Mercedes-AMG S63 Coupe