tachyon

Вчера ви показахме дубайския хиперкар Devel Sixteen и споменахме, че през последните години се наблюдава тенденцията малки фирми да показват ненормално спортни и бързи автомобили произведени в единични екземпляри. Ето че днес тезата ни се потвърждава и имаме удоволствието да ви представим калифорнийската фирма със сложно име Race Advanced Engineering Systems and Research (RAESR) и тяхното инженерно творение, наподобяващо изтребител от Star Wars – Tachyon.

Името на колата (Tachyon) е взаимствано от хипотетична физична частица, известна с това, че се движи по-бързо от светлината. Ако обещаните данни от производителя се окажат вярни, може и да се окаже подходящо заглавие.

RAESR твърдят, че футуристичното возило се задвижва от 6 електромотора директно свързани към колелата, осигуряващи 1250 к.с. и … забележете – 4 948 нютонметра! Дали при покупката не дават и направление за ортопед при евентуално нараняване на врата от ускорението.

tachyon
Освен всичко това Tachyon разполага с изцяло карбонова каросерия и общото тегло на колата е едва 1338 кг, което и позволява за по-малко от 3 секунди да вдига 100 км/ч, а 190 ги достига за под 7 сек. Максималната скорост пък е 386 км/ч.

Щом видите външния вид на колата ви става ясно, че инженерите са прекарали доста време при проектирането на аеродинамиката. Но ето нещо интересно – притискателната сила може да варира от 181 кг до 453 кг в зависимост от настройките на задното крило. Още по-готиното е, че създаделите на Tachyon обещават колата да изминава до 240 км с едно зареждане на батериите и то при градско каране.

Не е ясно дали автомобилът ще стигне до производство.