elextra

Може би повечето от вас знаят, че най-бързата електрическа кола годна за управление по улиците е Tesla Model S, която ускорява от място до 100км/ч за точно 2.4 секунди. След огромния продажбен успех на американската марка, разбираемо, много други производители застанаха над чертожната дъска стартирайки битката за най-бързия електро автомобил. Голяма част от тях са новосъздадени компании.

Ето че този път заплахата за отнемане на подиума идва от млада Швейцарска фирма наречена Elextra. Тя твърди, че може да създаде луксозен електрически автомобил, който ще успее да спринтира от 0 до 100 за 2.3 секунди. Само 0.1 сек. по-бързо от Tesla, но ако това се случи дали ще е 0.1 или 1 сек. „победата си е победа“ – така би казал чичо Вин Дизел.

електро автомобил
За момента цялостния дизайн се пази в тайна, но все пак швейцарците ни загатват формата на колата с няколко арт снимки. Безспорно моделът прилича доста на Lamborghini, но тялото е по-дълго и са прибавени още две врати.
Задвижването ще разчита на 4 електромотора, по един на всяко колело, захранвани от обща батерия. Все още не са дадени подробности с какъв капацитет ще бъде акумулаторът, нито каква ще е мощността на двигателите. Това ще стане ясно през следващите месеци.

електро мобил
Трябва да отбележим, че Elextra не е просто концепция, която ще краси щандовете по автомобилните изложения за известно време, след което ще бъде захвърлена в купчината с нереализирани проекти. Независим автомобилен производител от Щутгарт  вече съобщи, че ще произведе серия от 100 бройки, но цената за момента не е обявена.

Битката за първото място в класацията „най-бърз електро автомобил“ едва сега започва и само времето ще покаже дали Elextra ще заеме място в редовете и.