Автоджигитите набират популярност из цял свят, което налага все повече полицейски управления да се сдобиват с автомобилни патрули ползващи за основа заводски спортни автомобили. Тичичен пример за мечтан автопарк е този на дубайската полиция, за който вече сме ви разказвали. Обществена тайна е наличието на Mitsubishi Evo X, дори и в нашата полиция, а през последните дни в социалните мрежи обикаля снимка на Honda Civic FK8 Type R „облечен“ в графиките на малайзийската полиция.

От официални доклади стана ясно, че колата е предоставена от Honda Малайзия за период от 3 до 6 месеца, в които да се види нейната техническа оценка и пригодност за специфичната дейност. След тестовете, автомобилът ще бъде върнат на компанията без да се заплаща нищо.

Ако колата удовлетвори нуждите на полицията, може Honda Civic Type R да се окаже следващото високоскоростно оръжие на малайзийската полиция. Със своите 310 к.с. и 400 нютонметра избликващи от 2.0-литровия турбо мотор, японският спортист се явява сериозна заплаха за решилите да избягат от дългата ръка на изпълнителната власт.

Това не е първият случай, в който полицията на Малайзия се снабдява с наточени патрулки. Преди десетилетие управленията в страната поръчаха 25 броя Mitsubishi EVO X, а полицаите преминаха интензивен курс за усвояване на шофьорски умения, с които да бъдат максимално ефективни зад волана на спортните автомобили.

Миналата година, държавата купи също 15 броя Mitsubishi Outlander 2.4, както и 871 мотора Kawasaki, 200 от които са от офроуд модела KLX250, предназначени да патрулират по граничните зони с Тайланд.