Как работи устройството на Volkswagen, което предизвика световен скандал?

Volkswagen

Изминаха три години, откакто гръмна скандала с вредните емисии на Volkswagen. Въпреки че всеки знае, че VW е инсталирал „умни“ устройства в дизеловите си превозни средства, има много въпроси за това как те са работили. Видеоклипът по-долу обяснява как устройствата на VW успяват да преминат през тестването на Агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Engineering Explained обяснява в новото си видео по лесен за разбиране начин как работи устройството на Volkswagen и какво прави в автомобила. То е много по-сложно, отколкото хората си представят и за да разберете как работи, ще трябва да имате някои основни познания за това как работи дизеловият двигател.

За щастие Джейсън Фенске обяснява на бялата си дъска основните моменти при дизеловия двигател и след това се захваща с Volkswagen.

Същността на измамното устройство е доста проста. То може да прави разлика между изпитание на дино стенд, което е начинът, по който се извършват тестовете и реално движение по пътя. Когато усети, че колата е в реалния живот, устройството избира ефективността и икономията на гориво вместо снишаване на вредни емисии.

Това става чрез минимизиране на рециркулацията на отработените газове, като двигателят работи с по-ниско съотношение въздух-гориво, когато е възможно, и това води до неефективно абсорбиране на азотния оксид , като избере да не използва гориво, за да го изчисти. Устройството позволява на VW да достигне 40 пъти по-висока норма на азотен оксид.

За устройство, което е било създадено преди около 20 години, то е изключително сложно. И звучи така, сякаш би било по-лесно на VW да намери начин да се справи с нормите за вредни емисии, вместо да се опитва да намери начин да ги заобиколи. Макар че очевидно последният начин е по-евтин – докато всичко не се разкри, разбира се …

След това Фенске повдигна въпроса как VW и някои други немски автомобилни производители излязоха с „ярката“ идея да тестват маймуни на дизелови изгорели газове в извратен научен експеримент. Така че, ако ви е интересно какво доведе до Dieselgate, това видео е точно за вас.