И Aston Martin се изкуши да направи SUV

DBX

Aston Martin се готви да представи първия си кросоувър през следващата година, а главният изпълнителен директор Анди Палмър наскоро обсъди предстоящия модел с Wards Auto.

Кросоувърите станаха нещо нормално след като Porsche представиха Cayenne през 2002 г., но това все още е голяма промяна за компания като Aston Martin. Производителят обаче закъснява, тъй като Bentley вече предлага Bentayga, а Rolls-Royce наскоро представи Cullinan.

Някои може да не осъзнават нуждата от друг ултра луксозен кросоувър, но Палмър казва: „DBX SUV съществува поради процъфтяващия китайски пазар.“ Той добави, че компанията вероятно не би построила модела, ако не беше за потребителите в народната република.

Като част от усилията за стъпване на китайския пазар, Aston Martin се обедини с Колежа по дизайн и иновации от Шанхайския университет „Тонджи“. Партньорството се стреми да предвиди цветовите тенденции в страната и Пламър отбеляза, че китайските клиенти са склонни да харесват „много по-живи“ цветове, отколкото други пазари.

Aston Martin продава само няколко стотин броя годишно в страната, но тези цифри са се увеличили през последните години. Само през миналата година продажбите са скочили с 89% до около 660.

Палмър отбеляза, че Bentayga се оказва популярен сред китайските потребители и очаква значителна част от продажбите на DBX да дойдат от там. Ако оценките са правилни, Китай ще представлява около една трета от всички продажби на DBX.

Палмър не казва много за самия модел, но се знае, че компанията вече няма планове за електрически вариант. Вместо това се очаква кросоувърът да се предлага с 4.0-литров V8 с две турбини, произвеждащ 503 к.с. и въртящ момент от 675 Nm. Също така трябва да има и версия с 5.2-литров V12 двигател с две турбини, който развива 600 к.с. и въртящ момент от 700 Nm.

Имаше постоянни слухове за plug-in хибриден вариант, но Палмър каза, че технологията добавя твърде много тегло и разходи.