И чехите ще си правят суперкола. Запознайте се с Mosquito

Mosquito

Едва ли някой би имал нещо против от представянето на още един пистово-ориентиран суперкар за баснословно висока сума. Ние със сигурност нямаме. Затова ви представяме Mosquito. Дело на малка чешка компания.

Миналата седмица, Performance Solutions разкри плановете си за изграждане на това, което тя нарича „уличен легален състезателен автомобил.“ Кръстен „Mosquito“, вероятно моделът прави препратка към De Havilland DH.98 Mosquito British War II изтребител, известен със своята скорост и лека конструкция.

Проектиран от Томаш Сабачек, Mosquito черпи вдъхновение от известния самолет в смисъл, че ще бъде изключително лек. Предвижда се теглото да е едва 974 килограма, благодарение най-вече на използването на карбон. Това е впечатляващо за автомобил, който ще има 600 к.с. и 650 Nm въртящ момент от атмосферен V8 двигател.

Mosquito

Райън Тома, мениджърът за бизнес развитието в Performance Solutions, заяви, че компанията все още не е избрала двигател, въпреки че тя е склонна към „доказан американски агрегат“. За да запази теглото си, двигателят ще бъде свързан със скоростна кутия с един съединител с пера зад волана.

Нека разберем какви данни дават за Mosquito. Performance Solutions смята, че той ще ускори от 0 до 100 км/ч. за 2,9 секунди и ще достига повече от 320 км/ч. Това звучи чудесно, но дали ще е подходящо за писта?

Автомобилът ще е оборудван със собствена Active Ride Control система, която, според компанията, „ще позволи на окачването и аеродинамиката на автомобила да работят синхронно, като активно намалявта до минимум съпротивлението и максимизират притискателната сила.“

Ще бъдат построени само 18 шосейни броя, а цената им ще е главозамайваща.

Mosquito

Гледайки концептуалните изображения, ясно забелязваме аеродинамичен комплект с масивно задно крило, огромен преден сплитер и опашка, стигаща от тавана почти до крилото. Mosquito ще бъде състезателна и отвътре, благодарение на таблото, включващо head-up дисплей и спортни седалки, вградени в изцяло карбоновия интериор.

Проектът е в доста начална фаза, като компанията току-що започна проектирането. Предвижда се автомобилът да се появи след две години. Ако това се случи, Performance Solutions ще построи само 18 „комара“, всяка от които да бъде персонализирана според желанията на клиента. Очакваме 7-цифрена сума, „близка до тази на Brabham BT62“, която струва 1 милион паунда.

Performance Solutions вече взема поръчки. Дългосрочните планове на компанията са дори участие в Льо Ман. Смело, но защо пък не?