Истина ли е, че Tesla Roadster достига 100 км/ч. за 1.9 секунди?

Roadster

Ако твърдението на Tesla за второто поколение Roadster се окаже истина, това ще е най-бързият сериен автомобил в света.

Tesla твърди, че новият Roadster ще ускорява до 100 км/ч. за 1.9 сек. Времето до 160 км/ч. ще отнеме 4.2 сек., а разстоянието от 400 м. ще се изминава за 8.8 сек. Дали тези амбициозни времена обаче са постижими?

За да разберем дали има доза истина в тези числа, сме ви прикачили видео от известния Youtube влогър Engineering Explained. В него той разяснява колко бързо може да ускори един автомобил с гуми за масова употреба.

Миналата година той обясни, че със съвременните технологии няма как автомобил да ускори до 100 км/ч. за по-малко от 2.05 сек. Оттогава са изминали 12 месеца и технологията в гумите се е развила. Сигурно този напредък ще продължава и времената от порядъка на 1.9 сек. няма да са така немислими.

Друга интересна теория е, че Roadster може да използва ракетни технологии. Илън Мъск, шефът на Tesla, дори сподели, че ако хипотетично ракети генерират достатъчно тяга, един автомобил може да ускори и за 0.01 сек. до 100 км/ч.

Знаейки, че твърденията на Tesla са възможни, сега фирмата трябва да гарантира, че производственият модел ще ги постигне.