Up

VW пусна готина GTI версия на градската кола Up и сега е време да разберем дали тя заслужава това име или не.

Компанията иска да помислите за новия Up GTI като за модерно превъплъщение на оригиналния Golf GTI. Ако това звучи твърде пресилено, знайте, че двете коли са сходни по размер и производителност.

Мощността идва от турбокомпресорния 1.0 литров 3-цилиндров TSI двигател, който достига до 113 к.с. и 230 Nm въртящ момент. Спринтът до 100 км/ч. отнема 8.8 секунди, а версията Up GTI няма да спре да се ускорява, докато не достигне максимална  скорост от 196 км/ч.

3-цилиндровите двигатели винаги произвеждат доста специален звук, като от боксерен агреагт, а Up GTI не е изключение – и това в нашите представи е голям плюс.

Разбира се, да бъдеш модерен GTI означава, че топ версията на Up идва натъпкана с целия комплект екстри, който можеш да искаш от кола с този размер. От друга страна, това, което е още по-важно, особено за VW, носещо името на GTI, е как се държи по пътища с много завои.

Не са много колите с подобни размери и ясно заявена спортна натура. Единствените подобни конкуренти в момента са по-мощният и скъп Fiat 500 Abarth, Opel Adam S и Renault Twingo GT.

Така че, дали най-спортният Up наистина заслужава да носи GTI в себе си, или маркетинговият отдел на VW се опитва да използва богатата история на серията? Нека да научим какво казват от Auto Express в клипа.