Дали Porsche ще построи Cayman GT4 Clubsport Rallye

Cayman GT4 Clubsport Rallye

Porsche ще покаже на зрителите на ADAC Rallye Deutschland (16-19 август) новия си концепт Cayman GT4 Clubsport Rallye.

С двукратния победител от „Льо Ман“, Ромен Дюма зад волана, Porsche ще бъде подложено на „критичен тест в реални условия“. Този ход ще помогне на автомобилния производител да реши дали да създаде прототипа или не.

„Очакваме с нетърпение да видим как светът ще реагира на нашето FIA R-GT предложение. Бих искал да поканя всеки заинтересован пилот и ръководител на екип да посетят сервизния парк и да се запознаят отблизо с концептуалната версия за рали“, каза Д-р Франк-Стефен Вализер, вицепрезидент на Porsche за Motorsport и GT автомобилите.

„Въз основа на обратната връзка и интереса на потенциалните клиенти, ние ще решим до края на годината дали в средносрочен план ще разработим конкурентна кола за стандартно състезание въз основа на бъдещ модел на Porsche“.

Освен, че се възползва от състезателната експертиза на Ромен Дюма, германският производител ще има помощ от опитните Ричард Лиец и Тимо Бернхард, тъй като и двамата участваха в тестовата програма.

Що се отнася до концепта за рали, той се основава на Cayman GT4 Clubsport, който на свой ред се основава на  уличния Cayman GT4 и се отличава с няколко визуални и технически актуализации. Те включват монтиран на покрива въздухозаборник, допълнителни светлини отпред, пълна защита отдолу и енергийно-абсорбираща пяна във вратите.

Мощността идва от същия средно монтиран 3.8-литров плосък 6-цилиндров агрегат, който се намира в Cayman GT4. Той развива 385 к.с., които се насочват към задните колела посредством PDK скоротна кутия с монтирани на волана пера.

Все още няма спецификации, но фабричният автомобил достига от 0 до 100 км/ч. за 4.4 секунди и максимална скорост от 295 км/ч.