718 Cayman GT4 ще бъде най-доброто Porsche досега

718

Последният Cayman GT4 бе доказателство, че Porsche е достигнал лимита на най-малкия си модел. Вече не битува идеята, че той трябва да бъде по-бавен и по-малко мощен от големия си брат, 911. Но в стила на Цуфенхаузен, следващият обещава да бъде още по-добър.

Подложен на тестове на не Nürburgring, предстоящият Porsche 718 Cayman GT4 изглежда готов за големия си дебют. Просто погледнете шасито, големите колела, агресивната аеродинамика – като 911 GT3, но още по-лек, а двигателят е монтиран между осите, вместо да стърчи отзад.

Екстремният подход не е единственото нещо, което GT4 ще сподели с GT3. Очакваме най-доброто „бебе“ на Porsche да разполага с 4.0-литровия боксер от GT3 – атмосферен при това, за разлика от всяка друга версия на настоящия 718. Но вероятно ще бъде с леко понижена мощност. Също така се очаква да се предлагат ръчна трансмисия и евентуално кутия с двоен съединител, които да задоволят както закоравелите фенове, така и тези, които търсят най-бърза обиколка на пистата.

Sport Auto успя да изстиска джобната ракета на Nordshleife за обиколка от 7 минути и 42 секунди. Той е толкова бърз, колкото и 997 GT3 преди по-малко от десетилетие. Като се има предвид, че последният 718 Cayman S вече е завъртял обиколка за 7:46.7, няма да се изненадаме да видим новия GT4 в границите на 7:30. И това няма да е далеч от 7:28, на Carrera GT от 2004.

Разбира се, GT3, GT3 RS и GT2 RS ще продължат да бъдат по-бързи и по-мощни. Но за по-малко пари можем да се изкушим за по-малкия брат. Ще запазим окончателната преценка, когато видим готовия продукт, разбира се. Но най-рано очакваме модела на Парижното автомобилно изложение през есента. Междувременно ще се се насладим на последните кадри на почти готовия модел.