Дали Mazda не подготвя нова MX-6?

MX-6

Mazda патентова наново името MX-6 в Япония. Дали да не очакваме ново спортно купе?

На 16 октомври е внесен документ, който запазва името за „автомобили, части и принадлежности“.

Запазването на табелката не означава непременно, че ще видим нов продукт. Компаниите често резервират различни имена, за да не позволят на конкурентите да ги използват. Разбира се, има шанс Mazda наистина да планира нова кола, но само вътрешните лица знаят какво стои зад MX-6, а те не са разкрили нищо към момента.

По всяка вероятност, новата MX-6 няма да бъде задвижвана от роторен двигател, тъй като технологията все още не е усъвършенствана, поради по-строгите норми за вредни емисии. Освен това, дори ако Mazda в крайна сметка пусне нов роторен спортен автомобил, той ще използва абревиатурата RX.

Компанията няма планове за електрически спортен автомобил. По този начин ентусиастите могат само да очакват купе с две врати, надявайки се, че то е вдъхновено от концепцията RX Vision, с монтиран отпред конвенционален двигател и задвижване на задните колела.

Моделът MX-6 беше с предно предаване, двуврато купе, произвеждано от японската фирма в две поколения. Първото е между 1987 и 1992 г., а второто – от 1991 до 1997 г. Оригиналните модели са тясно свързани с Ford Probe и не отговарят на успеха на MX-5 Roadster. Mazda прекрати производство преди около 21 години и не се е интересувала от името досега.