Въпреки че роторен двигател в купе на Mazda не сме виждали от 2012 г. с последно произведения RX-8, ванкеловият двигател е от съществено значение за привличането на ентусиастите на Mazda в продължение на десетилетия. И сега японската автомобилна компания най-сетне потвърди, че смята да върне култовия мотор обратно в действие … само че не точно във формата, в която очаквате да се случи.

На автомобилното изложение в Париж, тази седмица, Mazda потвърди намерението си да пусне първия си електрически автомобил. И то не един, а цели два модела: единият задвижван единствено от батерия, а другият – с така наречения „обхватен-разширител“. ззбхвата ще бъде – както предполагате – роторен двигател.

Подобно на концепцията, която може да намерите в BMW i3 REX, двигателят ще позволи на предстоящият хибрид да продължи да се движи, след като батериите бъдат изчерпани, ползвайки течно гориво, за да презаредите пакета батерии. Според Mazda новият роторен двигател ще може да работи дори и с LPG (газова уредба) като допълнително ще пощади околната среда.

За съжаление за момента знаем само толкова относно плановете, които Mazda кроят с обновяването на Ванкеловата ера. Японците твърдят, обаче, че това е най-добрият избор на агрегат, служещ като разширител на обхвата, поради предлаганата максимална мощност спрямо малките размери.

На въпросната снимка е изобразен концептуалният, зашеметяващ модел RX-Vision разкрит през 2015 година, представящ бъдещите наследници на RX-7 и RX-8. За огромно наше съжаление, обаче, крайният продукт ще прилича повече на Nissan Leaf или Toyota Prius, отколкото на лъскава спортна кола от новото поколение.