Какво си представяте, когато чуете за Volkswagen Beetle? Вероятно щастливо хипи със сърф върху тавана или красива дама с кошница пълна с цвята. Макар и колата да е определяна от мнозина, като едно една от най-сладките и симпатични, е все пак едва ли ще видите татуиран бивш затворник в такава, всъщност „костенурката“ се е появила на бял свят благодарение на един от най-зловещите дикататори – Адолф Хитлер.

През далечната 1934 година, Адолф Хитлер обявил, че автомобила не трябва да бъде привилегия единствено на богатите. В главата на диктатора се зародила идеята да бъде произведена кола, която да може да си позволи средностатистическия германец. Той поканил на среща в Берлин, не кога да е, а Фердинанд Порше – основателя на Porsche.

Порше получил не леката задача да изобрети  Volkswagen (Автомобилът на народа). Той не просто трябвало да направи дизайна на колата, а да разработи агрегат за нея, интериор и всичко останало, при това цената и да била „народна“. Първите три прототипа били готови през 1936 година. Два от тях – стандратни хечбеци и едно кабрио. Явно Адлоф Хитлер останал доволен от видяното, тъй като се заел да търси място на което да се построи фабрика на Volkswagen. Две години по-късно вече  била построена фабрика за производството на Beetle. Впрочем, няма как да не отбележим, че до ден днешен това е най-големият автомобилен завод.

Първоначално Beetle-а носел името KDF Wagen – „Kraft Durch Freude Wagen“ в превод звучи, нещо като: „Колата на силата чрез радостта“. Фердинанд Порше, не бил особено доволен от името на изобретението му, но едва ли е имало какво да направи.
През септември 1939 година KDF Wagen се появила по улиците на Германия. Колата била произвеждана, както като цивилна таква, така и като военна. Впрочем именно военната версия на автомобила била доказателство за качествата на „костенурката“, тъй като се справяла чудесно във всякакви атмосферни условия (От гореща Африка, до заледена Русия).

Определено Volkswagen Beetle е един от най-старите и успешни модели на пазара. И колкото и невероятно да звучи, една от най-миловидните и сладки коли, едва ли е щяла да се появи, ако Адолф Хитлер не бе наредил така.