Вълнуващата история на стар VW 39 Beetle, който всъщност е Porsche

VW 39

Това е историята на единствения оцелял VW 39, проектиран и произведен от Porsche през 1939 година.

Фердинанд Порше и синът му Фери проектират VW 39 като по-бърза версия на Beetle-а с разделен прозорец, като вкарват в него двигател Type 64 от състезателен автомобил Berlin-Rome.

Новият агрегат е само 1-литров и разполага с 32 к.с., но теглото от 695 кг дава възможност на VW 39 да достигне до впечатляващите за тогава 145 км/ч.

Първоначалният план на Porsche е да произведе 50 броя от 39, като Фердинанд и Фери често карат колата до и от фабриката в Цуфенхаусен, завода на VW във Волфсбург и Берлин.

VW 39

Втората световна война обаче започна и прекъсва плана на Порше. Само 14 броя от VW 39 са произведени в Цуфенхаузен, всеки с различен двигател на Porsche. До края на войната, 13 от колите са унищожени или загубени, с изключение на автомобил с шаси 1-00003.

Колата е намерена под руини в много тежко състояние след войната и след това е продадена на колекционер през 1948 г., който я боядисва в сиво. Преди пет години автомобилът се озовава в ръцете на Томас Кьониг и Оливър Шмид, основателите на Музея на прототипите в Хамбург.

Уникалното парче история на Porsche преминава през цялостна реставрация, която продължава повече от три години. Колата се връща в първоначалното си състояние, като много от компонентите са изработени на ръка.

Единственият в света VW 39 сега се гордее със своя лъскав черен цвят, точно като в първия ден и седи гордо до портите на завода в Цуфенхаузен.