porsche 911 992

Изцяло новата генерация на един от най-желаните спортни модели събра погледите от цял свят по време на представянето си на автомбилното изложение в Лос Анджелис. Дългоочакваното Porsche 911 992 вече е официално представено заедно с купища подробности около нововъденията в себе си… да доста новости има по колата (според Porsche) , въпреки първоначалното впечатление, че изглежда почти като предшественика си.

През 55 годишната история на модела, само 8 поколения на едноименния модел са лансирани и пускането в производство на всяко от тях е изключително специален момент. С 8-та генерация на 911, немският производител има за цел да подобри още повече най-добрия си и определено един от най-любимите на феновете, спортни автомобили, сривайки конкуренцията и подготвяйки се за зората на електрификацията.

Външен вид – познат ли ни е от някъде?

Както споменахме и преди малко, новото Porsche 911 992 със сигурност не може да се определи като драматично отклонение от отминаващата 991 генерация. Поне визуално. Но едва ли ще има разсърдени, тъй като модела от 2012, претърпя някои промени през годините и визията му е изключително актуална до днес.

porsche 911 992

В „лицето“ новият модел не съдържа никакви кардинални промени, като изключим освежените фарове, въздушните отвори и хоризонталните LED светлини. Всички версии на модела вече ще получат и по-широки калници, независимо от двигателя под капака и това с колко задвижващи моста ще са.

Може би малко по-голямата порция промени ще забележите в задната част на колата. Там ви посреща по-острия дизайн на задните светлини, които със сигурност ще ви напомнят тези на новата Panamera. Идеята със свързващата обща линия бе представена за първи път от компанията с концепта на Mission E.
Дизайнерите са създали и нова задна броня, но както е известно за всички модели на 911, в зависмост от версията на колата бронята ще бъде различна с различни изпускателни тръби.

Що се отнася до останалата част от визията на новото Porsche 911, по-запознатите с него, пък и не чак толкова големите почитатели, ще бъдат единодушни, че почти няма разлика със стария дизайн. На разположение остават мускулестите арки, спортните джанти, характерната извита покривна линия, а единствената разлика са може би дръжките на вратите, които вече са изравнени с контура на вратата и излизат при натискане.

porsche 911 992

Базовата Carrera получава 19 инчови джани отпред и 20 инчови отзад, а Carrera S пристига съответно с един номер по големи – 20 и 21.

Това, което може да не забележите от снимките е, че предният надвес на колата е значително удължен, за да отговаря на актуализираните норми за защита от удар на пешеходците. Предната следа също е разширена, както и движението на колелата, създавайки по-добро сцепление във всичките четири ъгъла.

По-интериор с препратка към 70-те

За разлика от екстериорните промени, тези в интериора са със сигурност доста по-кардинални спрямо предходното поколение. Още с поглеждането към централната конзола ви става ясно, че немският производител е заложил на „традиционните“ ретро ръбове, налагайки препратка за салоните на моделите от 70-те години на миналия век. Скоростният лост също е тотално реновиран, а на таблото е „кацнал“ дооста масивен 1.9 инчов инфотейнмънт дисплей. Увеличението на предната следа и междуосие, което току що споменахме осигурява и малко по-голямо вътрешно пространство.

porsche 911 992

Нови технологии под „кожата“

Сред диапазона от двигатели на новото Porsche 911 992 се намира усъвършенствана версия на 3.0-литровия 6-цилиндров туин турбо двигател, който компанията въведе с лансирането на 991 модела. Сега магията му е в действие отново, моторите са преработени, като една от новостите са алуминиевите колектори.

Това, в допълнение с още модификации, вдига мощността на базовата Carrera от 370 на 385 к.с., докато Carrera S вече има 444 к.с. вместо 414 к.с. Последното при версия със задно предаване ускорява от място до 100 км/ч за 3.7 секунди, а във вариант със задвижване на 4-те колела (4S) прави упражнението за 3.6 секунди. Още 0.2 секунди падат с пакета Sport Chrono, а максимално достижимите скорости вече са 308 км/ч за Carrera S и 306 км/ч за 4х4 версиите.

porsche 911 992

Ако това не ви впечатлява особено, то може би бихте възкликнали, след като разберете какъв разход на гориво постига новото 992. По данни на Porsche новата Carrera S се нуждае от 8.9 литра бензин за 100 км/ч смесен цикъл, а 4S версията хаби 9 литра за същото разстояние, измерено по новите европейски стандарти. Обнадеждаващи цифри за спортни коли с две турбини и 3 литрови мотори.

Идва моментът, в който трябва да хвърлим малко светлина по въпроса със скоростните кутии и може би няма да ви хареса една новина по темата. Любимата на всички 7-степенна PDK остава в миналото и на нейно място може да се поръча единствено 8-степенна трансмисия с двоен съединител на ZF. Иначе базово Porsche 992 пристига с механична скоростна със 7 предавки.

porsche 911 992

Новото Porsche 991 992 ще ви предупреди за мокър терен. На разположение са още доста асист системи.

Името на мокрият режим (Wet Mode) може да се интерпретира по доста начини (зависи от подсъзнанието ви), но според Porsche, тук става дума за изцяло нова асист система, която за първи път се интегрира в сериен автомобил и то базово (пак спред Porsche). Тя включва сензори около колелата, които засичат количеството вода на пътната настилка, за да настроят по съответен начин системите за контрол на стабилността и антиблокиращата система. Също така предупреждават и шофьора.

За да е в крак с тенденциите, Porsche 911 992 получава стандартно и предупредителна спирачна система, която улавя риска от сблъсък в преминаващи обекти и активира аварийните спирачки. Термовизионната камера Night Vision Assist за първи път ще бъде налична в 911, а Adaptive Cruise Control пакетът включва автоматично управление на дистанцията с автомобила пред вас, функцията при авария Emergency Assist function, както и Stop-and-go екстрата.

porsche 911 992

Колко ще струва новото Porsche 911 992?

Завършваме статията с най-важния въпрос, при който няма какво толкова да протакваме. Ето ги цените.

Цената на 911 Carrera S започва от 120 125 евро в Германия, а тазни на 911 Carrera 4S от 127 979 евро с включените данъци. В САЩ базовата 911 Carrera S започва от 113 200 долара, докато за 911 Carrera 4S ще трябва да платите 120 600 долара, като всяка от тях не включва таксата за доставка и останалите разходи по вноса, които са приблизително 1 050 долара. Вече можете да поръчате и от двете версии, но не се очаква те да пристигнат по шоурумовете по-рано от лятото на 2019 г.