Вижте как работи системата против аквапланинг в Porsche 911

911

Новото Porsche 911 не изглежда толкова различно от сегашния модел, но това не означава, че не е изцяло обновени. Всъщност, новостите са доста в 91 и то е не само по-мощно от преди, но и по-безопасно и по-удобно, дори в по-лоши условия.

Сред акцентите на новото Porsche 911 е, разбира се, новият „мокър“ режим. Това е помощна система, проектирана да повишава стабилността на мокри пътни настилки.

Porsche хвърли повече светлина върху иновативната си система, която използва акустични сензори в калниците на предните колела, които улавят количеството завихрена от гумите вода.

След това системата пренастройва PSM контрола за стабилност и PTM контрола на сцеплението, за да се намеси, ако се налага, по-рано и по-точно от нормалното. Системата също така подканва шофьора чрез предупредителна светлина ръчно да превключи на „мокър“ режим чрез копче на волана.

Когато се активира новият режим, всичко води до намаляване риска от аквапланинг. До 90 км/ч., предните отвори за охлаждане остават отворени и активният заден спойлер се вдига като в режим за висока скорост за по-голямо аеродинамично притискане.

В същото време, въртящият момент от двигателя става по-гладък и превключването на предавките от 8-степенната PDK трансмисия също се адаптира. Ако автомобилът е оборудван със задвижване на всички колела, системата прехвърля повече въртящ момент към предния мост и намалява съотношението на заключване на електронно управлявания заден диференциал.

Porsche твърди, че новият „мокър“ режим води до по-уверено поведение при мокри условия, без да се ограничава максималната мощност от двигателя или максималната скорост на автомобила. „Това трябва да се разглежда като помощна система в истинския смисъл на думата“, казва Аугуст Ахлейтнер, шеф на Porsche 911.

Първите две версии на новото Porsche 911 са моделите Carrera S и Carrera 4S. И двата се задвижват от 3,0-литров twin-turbo плосък 6-цилиндров двигател с 444 к.с. и въртящ момент от 530 Nm. Със съдействието на новата 8-степенна PDK трансмисия с двоен съединител, двата модела се нуждаят от по-малко от 4 секунди до 100 км/ч (Carrera 2S: 3,7 секунди, Carrera 4S: 3,6 секунди).

Новият „мокър“ режим на Porsche ще се предлага стандартно във всички 911 модели.