Новото Porsche 911 ще има система, предотвратяваща аквапланинг

Porsche 911

Новото Porsche 911 включва редица иновативни функции, които гарантират, че това ще е най-доброто 911. Но една нова технология, за която малко хора знаят, е „мокрият“ режим.

Automotive News съобщават, че Porsche добавя режима към последното поколение 911 в опит да елиминира аквапланинга, нещо, към което спортните автомобили са склонни поради ниското си тегло и широките гуми.

Системата за безопасност използва миниатюрни сензори, които измерват интензивността на водата, която залива предните арки на колелата. Ако компютърът на превозното средство сметне, че мокрият режим може да бъде полезен за настоящите условия, той ще информира водача да активира системата.

За да се намали рискът от аквапланинг, режимът увеличава разпределението на мощността към по-малките предни колела, намалява въртящия момент на двигателя и задейства въздушни клапи за увеличаване на притискателната сила. Освен това, системите за стабилност на Porsche и Porsche Traction Management са със занижени функции.

Отделът за развитие на Porsche разработва подобна система за безопасност през 90-те години на миналия век като част от европейска изследователска програма и първоначално технологията бе въведена в топ моделите като 911 Turbo.

Въпреки това, Август Ахлайтнер, известен още като „Мистър 911“, реши да не въведе системата чак сега.