„Варна ми е Токио“, ама баш…

Забелязали ли сте странното явление, че по една или друга случайност, има региони в страната ни, в които преобладава тенденцията да се карат автомобили от идентичен стил, националност или дори марка. Почти сме убедени, че ако направим статистика на Хонди-те например, районът около Стара Загора и Пловдив ще покажат най-много коли с този бранд от глава на населението. Стане ли дума за японски возила, като цяло – спор няма, че Варна е градът. Но да не влизаме в подробни изчисления и нека ви запознаем с хората стоящи зад фейсбук групата, набираща все повече популярност през последната година –Japan Club Varna.

Тъй като в името ѝ не се подсказва за какво точно иде реч, важно е да започнем с това, че в нея не се коментират оригами, икебана или курсът на японската йена. Основна тема там са колите и разбира се, тези чиито VIN започва с буквичката J. Админите на клуба подчертават, че заглавието с „Варна“ е малко подвеждащо, тъй като в групата членуват и хора извън пределите на града, като например Шумен, Добрич, Балчик, Каварна дори Бургас etc.

Но с какво тази група ни впечатли повече от някои други. Може би „бутикова“ е точната дума, която отговаря на въпроса. Благодарение на факта, че числеността на членовете ѝ все още не е голяма, се създава усещането, че в нея всички се познават, сбирките са им ежедневие, а колите в нея са наистина нааай-интересната част. Имат страхотни проекти, редки модели, доста екзотични возила и много Супри и Ево-та.

Нужно е само да скролнете малко в галерията и ще видите поне няколко Eclipse-а в уникална форма (единият, повярвайте, е годен за музеен експонат) , няколко Skyline-а (единият дори 4-врат R-34 GT), Mazda RX-7, RX-8, споменатите EVO-та са около 10 единици. Има също 300ZX в топ състояние, както и няколко броя 280Z плюс Nissan Z31, които може би вече се сещате, че са под егидата на пичовете от Z Point и със сигурност сте виждали тълпите, които събират тези коли около себе си по време на Jap Fest-овете в Калояново.

Един от автомобилите, който наистина ни впечатли жестоко е Honda Civic, но не какъв да е, а уникално успешна реплика на 6-генерация EK9 TypeR. Колата външно изглежда внушително добре със заводската си визия, а под красивата си осанка крие B18C4 мотор с глава от B16A2, турбина Garrett GTW 3684r, скорости S9B и окачване на койловъри. Феновете на марката ще ни разберат…

Ще ни трябват месеци, за да разкажем за всички коли по отделно, защото в арсеналът на Japan Club Varna има Супри с по 500 к.с., интересни екземпляри Mitsubishi 3000GT, наточени Imprez-и и дори Mitsu Colt с турбо и 250 к.с.

Трябва да подчертаем и присъствието на един доста интересен Nissan 300ZX, дело на шуменския гараж Dead Legends. Пичовете разполагат и с други интересни екзотики, включително и Toyota Supra Mk3.

Нека не голословим повече. Оставяме снимките да говорят, както и един клип, защото в мини обществото си, Japan Club Varna очевидно държат и на доброто заснемане. За това говори и готиното видео на още по-готиния GTR с най-готиния цвят, който сме виждали.

Снимки: Мартин Цеков