Бъдещото BMW X8 ще си съперничи с Range Rover

X8

BMW X8 SUV сигурно ще бъде най-луксозният и най-скъпият модел на марката при пускането си през 2020 г.

BMW X8 SUV ще бъде оформен като купе SUV и ще се яви пряк конкурент на Range Rover и бъдещото Audi Q8. Той ще срещне и други съперници в лицата на по-базови изпълнения на Bentley Bentayga, Lamborghini Urus и Rolls-Royce Cullinan.

Ръководителят на разработките на BMW Клаус Фрьолих обяви, че марката няма да се качи в още по-висок клас с този модел, но със сигурност идеята за SUV-а е добра и е в процес на оценяване.

Секторът расте бързо, така че ще има възможности„, каза Фрьолих. „Рано е да се говори за X8, но едно от първите решения, които направих, когато работих по продуктовата стратегия, беше да поема X5 и да създам X6″.

Никой не е мислел, че е било необходимо и че ще проработи, но ето сега имаме още нови модели в лицето на X2, X4 и X6. Фрьолих съобщи, че място за X8 има, особено на пазари като китайския. Трябва все още да се вземат решения, така че всеки автомобил да носи характер в себе си. Това са областите, които отнемат време за оценка.

Все още се дискутира, дали новият модел ще бъде купе версия на X7, показано по-рано на автомобилното изложение във Франкфурт. Другата възможност е X8  да се сдобие с по-дълго шаси, така че да има място за пътниците отзад и спускащия се купе покрив.

Така или иначе, бъдещият модел ще разполага с 4 или 5 места, за разлика от 7-местният X7. В такъв случай ще се наблегне на луксозно и комфортно пътуване отзад, изпълнено с висококачествени материали. Практичността ще остане за 7-местния модел. Това ще затрудни избора на шаси. Дали ще се използва CLAR платформата на BMW или чисто новата алуминиева такава от Cullinan все още не е ясно.

Вероятните задвижващи единици в модела сигурно ще дойдат директно от X7. Очаква се X8 да дебютира с 6.6-литров V12 агрегат с 592 к.с. и 800 Nm въртящ момент. Хибридната система най-вероятно ще дойде от 740e xDrive iPerformance. Тя е съставена от 4-цилиндров 2.0-литров турбо агрегат и електромотор в предната част на скоростната кутия. Ще бъде нужна и по-голяма батерия, която да осигури пробег от 100 км.