Ако си търсите малък хот хеч, то вие имате много модели като избор. И тъй като наскоро беше разкрито новото поколение Clio, което означава, че Clio RS е все още далеч, или може би искате нещо по-различно от VW Polo GTI, тогава този клип може да ви накара да помислите в друга посока.

От лявата страна на пистата се намира новата Fiesta ST. Тя е базирана на 7-мото поколение хечбек на Ford и се задвижва от 1,5-литров 3-цилиндров двигател. Въпреки малкия си обем, турбо агрегатът изстрелва 197 к.с. и 290 Nm въртящ момент, което позволява на ST да достигне 100 км/ч. за 6,7 секунди и максимална скорост от 232 км/ч.

До него се намира MINI Cooper S. TopGear изправи по-тежката версия с 5 врати срещу 3-вратата Fiesta ST. Cooper S разполага с 2.0-литров турбо мотор, който има един цилиндър повече в сравнение с неговия претендент. Независимо от това, той е малко по-слаб, предлагайки 189 к.с., но цели 300 Nm, които трансформират в 6,9 секунди (6,8 секунди при 3-вратата версия) до 100 км/ч. и максимална скорост от 235 км/ч.

На хартия балансът се накланя в полза на Fiesta ST, който е едновременно по-лек и по-мощен от Cooper S. Но дали тези малки разлики имат значение в реалния свят? Нека разберем.