пътна обстановка

През изминалата нощ снеговалежите се усилиха значително, но АПИ заяви, че всички републикански пътища остават напълно проходими за леки автомобили. Това съобщи инж. Рашков в сутрешния блок на БНТ.

700 машини и 1200 човека почистваха пътните настилки в районите със силни снеговалежи. Най-голямо количество сняг падна в Родопите, където се наложи ограничение на движението на тежкотоварни камиони над 12 тона в участъка Батак-Доспат. Същото се отнася за път III-842 Белово-Юндола, II-35 Троян – Кърнаре, в прохода „Петрохан“, както и в „Превала“ и „Шипка“.

Движението на моторни превозни средства над 10 тона пък ще бъде ограничено в проходите „Вратник“ и „Твърдишки“.
В района на „Дюлински“ и „Пампорово“ положението е най-сериозно и съответно е забранено преминаването на машини тежащи над 3.5 тона.

АПИ отправя препоръка към шофьорите, които предприемат пътуване по заснежените пътища да карат със съобразена скорост и повишено внимание, с подходящи гуми и да спазват инструкциите на „Пътна полиция“ за настоящата пътна обстановка. Агенцията припомня, че блокирането на движението от МПС-та неподготвени за зимни условия, затруднява адекватната дейност на почистващата техника.