tesla камион

Не е минала и седмица откакто Tesla представи първия в света изцяло електрически влекач, а вече е направена предплата за 15 бройки от най-голямата фирма за търговия на дребно WalMart.

Компанията е добре известна с големия си камионен арсенал, наброяващ около 6000 тежкотоварни превозни средства до момента. Пет от петнайсетте нови придобивки ще обслужват търговската мрежа в САЩ, а останалите десет ще бъдат използвани в Канада.

tesla

Когато Илон Мъск, основателят на Tesla, заяви преди време, че се планира производството на напълно електрически камион-влекач, доста вежди бяха критично повдигнати относно максималния пробег при пълно натоварване на камиона. Е, в типичен за фирмата стил, данните изумиха отново публиката – при напълно заредено ремарке с максимално допустимите 36 тона, Semi Truck може да измине 800 км с едно зареждане на батериите. Освен това ще има възможност да се дозарежда чрез соларни панели при нужда.

Tesla зави, че се планира изграждането на мрежа от станции за бързо зареждане, които ще осигуряват заряд на батериите за 640 км в рамките на 30 минути. Въпреки, че очакваната цена на камиона е между 150 и 200 хиляди долара, компанията твърди, че той ще възвръща инвестицията в рамките на две години поради много по-икономичното си задвижване.

Шокиращи са и числата, показващи динамичните характеристики на камиона. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, когато „куката“ е празна и за 20 секунди с максимално допустимите 36 тона зад себе си. Всичко това е възможно благодарение на четирите електромотора, всеки от които е директно вързан към отделните колела зад кабината.

Интересен факт е също, че аеродинамичната форма на влекача, наподобяваща куршум осигурява коефициент на съпротивление 0.36, а за сравнение ще споменем, че този на Bugatti Chiron e 0.38.