VW Touareg ще е последният модел с V8 дизел на марката

Touareg

Volkswagen лека полека пристъпва към електрификация чрез специално създадения за целта бранд ID. Компанията все пак подготвя изненада и за SUV феновете – топ версия на Touareg.

Представен преди няколко седмици, той се задвижва от 4.0-литров V8 дизел, който впряга 415 к.с. и 900 Nm въртящ момент. Точно така, модерен Volkswagen с огромен дизелов агрегат въпреки Дизелгейт скандала.

Въпреки това, изглежда, че това е последният им V8 дизелов модел. Това беше намекнато пред TopGear на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. от шефа на маркетинга на VW Юрген Стакман, който просто каза: „Най-вероятно това ще бъде последният дизелов V8 автомобил, който ще видите“.

„Срещнах много клиенти на Touareg V10 TDI и тези, които имат такъв, никога няма да го продадат“, добави той. „Така ще бъде и с V8. Той е за онези клиенти, които искат нещо много специално и ще го получат. „

Стакман обича новия Touareg V8 TDI толкова много, че вече го вижда като колекционерски. „Направихме дълъг дебат и вярваме, че Touareg е първокласен автомобил. Той може да се справи с всеки конкурент от целия ​​свят. Вкарването на V8 е много специална чест и аз вярвам, че ще бъде кола на колекционери от първия ден.“

За автомобил, който тежи толкова много, Touareg V8 TDI е доста бърз и се нуждае само от 4,9 секунди, за да достигне 100 км/ч. и достига до 250 км/ч., електронно ограничени.

Поръчките ще стартират някъде през май, когато ще се обяви и цената на модела.