VW, Porsche, BMW и Mercedes спират продажбите на хибридите си

WLTP

VW, Porsche, BMW и Mercedes-Benz са спрели продажбите на някои хибридни модели в цяла Европа, заради новите WLTP правила за вредните емисии.

Известна като Хармонизирана световна процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP), новият стандарт влезе в сила в Европейския съюз този месец, спъвайки някои PHEV модели с над 50 гр/км. CO2 емисии, съобщава Automotive News Europe.

Това означава, че автомобилите са в състояние да загубят данъчните облекчения, предлагани в много европейски страни, губейки водещата причина за покупка.

В същото време VW спря продажбите на техния Passat GTE модел, вторият най-продаван plug-in хибрид в Европа, както и Golf GTE, четвъртият най-продаван PHEV на континента.

Говорител на компанията заяви, че VW plug-in хибридните модели са били на опашката на линията за WLTP тестване, зад доста конвенционални автомобили. „Има препятствие с тестването“, каза той. „Трябва да получим приоритет пред моделите с най-голям обем“, имайки предвид бензиновите и дизелови автомобили.

Porsche също са изтеглили хибридни модели Panamera и Cayenne, тъй като техният говорител заяви, че марката от Щутгарт няма да започне да „поема поръчки отново, докато автомобилите се строят, защото времето, за това още не е потвърдено“.

Що се отнася до BMW и Mercedes, и двата производителя работят за пускането в експлоатация на по-ефективни PHEV модели в рамките на следващите няколко месеца, които ще излъчват емисии под 50 гр/км CO2.