VW Motorsport минава към тотална електрификация

спортове

Volkswagen изглеждат много сериозни по отношение на преминаването към електрическа мобилност. Последното решение на компанията е, че бъдещите автомобилни спортове, в които ще вземе участие, ще бъдат само електрически.

Въпреки че все още сме далеч от изцяло електрическа гама, състояща се от ID модели с всякакви форми и размери, състезателните автомобили на марката ще постигнат пълно електрифициране много по-скоро. VW казва, че фокусира своята електрическа мобилност на стратегията за моторни спортове, като се сбогува с двигателите с вътрешно горене.

Според автомобилния производител, модулната платформа за електрическо задвижване (MEB) ще бъде използвана като бъдеща платформа за автомобилния спорт. Освен електрическия състезател ID.R, който вече се доказа с поставянето на рекорди на Pikes Peak, Nürburgring, Goodwood и Tianmen, VW Motorsport ще разработи нови концепции от семейството ID, базирани на архитектурата MEB.

„Volkswagen Motorsport откри нови светове с ID.R и с неговите рекорди по целия свят демонстрира огромния потенциал на електрическото задвижване. Сега е моментът за следващата стъпка към бъдещето: в автомобилния спорт Volkswagen решително се ангажира с електрическата мобилност и ще се сбогува с подкрепените от фабриката ангажименти, използвайки двигатели с вътрешно горене“, казва д-р Франк Уелш, член на Управителния съвет на марката, отговорен за техническото развитие.

ID.R ще остане технологичният пионер, а в бъдеще MEB ще бъде вторият жизненоважен стълб в програмата за автомобилен спорт на Volkswagen, добави той.

Електрификацията ще се отнася както за фабричните, така и за спортните програми за клиенти. VW ще се откаже от Golf GTI TCR в края на 2019 г., когато туристическият автомобил ще излезе от производство. Въпреки че няма да получи наследник, VW казва, че обслужването на клиентите и доставката на резервни части ще бъдат гарантирани в дългосрочен план.

Що се отнася до рали автомобила VW Polo GTI R5, той ще остане в производство за частни отбори в обозримо бъдеще, но няма да има фабрично подкрепена кампания.