VW ID.R ще се опита да подобри рекорда на Goodwood

Goodwood

Volkswagen ще покаже електрическия ID.R състезателен автомобил на Goodwood Festival of Speed ​​с цел да победи рекорда, зададен от McLaren-Mercedes F1, управляван от Ник Хайдфелд през 1999 година.

ID.R успя да постави нов рекорд за електрически автомобили на Goodwood миналата година, което се оказа третото най-бързо време в историята на събитието.

В сравнение с миналата година, немският електромобил ще дойде с различен комплект литиево-йонни батерии и система за енергиен мениджмънт, която да отговаря по-добре на нуждите на трасето.

„Последната еволюция на ID.R е оптимизирана за спринт“, казва Франсоа-Ксавие Демасон, технически директор на Volkswagen Motorsport. „В Гудууд единственото, което се брои, е максималната мощност и минималното тегло. ID.R тежи по-малко от 1000 килограма.“

Друг решаващ фактор за опита за нов рекорд е, разбира се, времето и състоянието на трасето от 1,15 мили. „Трудно е да се прецени правилно колко сцепление ще осигури пистата. То се променя през цялото време на уикенда,” каза пилотът (и двукратният победител от Льо Ман) Ромен Дюма.

Bridgestone ще предостави на Volkswagen много меки и изключително гъвкави гуми за ID.R. Инженерите са запознати с изискванията на маршрута, тъй като Хайдфелд определя най-бързото време на Goodwood с гуми Bridgestone през 1999 година.

VW ID.R вече е успял да счупи рекорда на Pikes Peak, както и EV рекорда на Nurburgring.

Присъствието на VW на 2019 Goodwood фестивалa ще включва и голям брой експонати, включително предстоящия модел ID.3, горещо очакваната електрическа кола на компанията, която ще направи световната си премиера на автомобилното изложение във Франкфурт.