Honda Civic Type R отдавна е считан за краля на хот хечовете с предно предаване. Все повече и повече автомобили от този клас се предлагат със задвижване на всички колела, така че Type R трудно ще загуби титлата си.

Въпреки това, на пазара изгря нов VW Golf GTI, който може да детронира Honda от мястото му и да се утвърди като водещ хеч на предно.

Този нов GTI е VW Golf GTI TCR достигна пазара едва в началото на тази година и е на върха в гамата на GTI. Макар да не е толкова мощен, колкото ограниченото издание Golf GTI Clubsport S, е доста впечатляващ.

Това означава ли, че е достатъчно добър, за да се справи с Honda Civic Type R? Autocar направиха проучване по въпроса.

Задвижването на Golf идва от 2.0-литров 4-цилиндров TSI двигател с турбокомпресор, който предлага 286 к.с. между 5400 и 6400 оборота в минута и 380 Nm въртящ момент между 1950 и 5300 оборота в минута. Този двигател е в комбинация със 7-степенна трансмисия с двоен съединител, която задвижва предните колела и помага за изстрелването на автомобила до 100 км/ч. за 5,6 секунди. Максималната скорост е 250 км/ч.

Въпреки че тези цифри са впечатляващи, си струва да споменем, че те не съвпадат съвсем с Honda. В действителност, Type R изпомпва 306 к.с. и 399 Nm въртящ момент от своя 2,0-литров 4-цилиндров двигател и се продава с 6-степенна механична трансмисия за радост на ентусиастите.

А вие кой от двата модела бихте избрали?