VW Beetle RSi – подценяваното сладко чудовище на германците

Beetle RSi

От време на време Volkswagen изненадва света с представянето на чудати автомобили. Историята помни Golf Country, VW Passat W8, Golf W12 и Touareg V10 TDI. VW Beetle RSi определено принадлежи към последната категория.

Къде иначе бихме включили Beetle, разполагащ с 221 к.с. от 3.2-литров VR6 двигател? Построен в ограничен брой от 250 единици между 2001 и 2003 г., RSi е бръмбар на стероиди. 6-цилиндровият двигател е свързан с 6-степенна механична скоростна кутия и стандартно задвижване на четирите колела, като Beetle RSi притежава и Remus Duplex изпускателна система направо от завода.

В списъка на стандартните функции са включени и спортно окачване, раздут бодикит и кожени седалки Recaro в оранжево. Всичките 250 броя са боядисани в сребърен металик. Beetle RSi със сигурност е вълк в овча кожа и е лесно би ви подвел на светофара.

VR6 двигателят произвежда 221 к.с. при 6,200 об./мин. И 317 Nm въртящ момент при 3,200 об./мин. Това му позволява да ускори от 0 до 100 км/ч. за 6,4 секунди и да достигне максимална скорост от 225 км/ч.

Естествено, намирането на Beetle RSi не е лесно, особено такова без модификации и сериозен пробег. Колата, която виждате на снимките обаче, е изцяло оригинална и, което е по-важно, редовно се поддържа от Volkswagen. Тя е изминала само 39 056 километра от деня, в който е напуснала фабриката, така че е почти като нова.

Дали е колекционерска? Е, тъй като се предлага на цена от 52 500 евро, трудно е да се прецени, но сякаш стойността ще расте.