VW ще премести Seat нагоре, а Skoda надолу в структурата си

Skoda

Volkswagen Group планира по-нататъшно разделяне на марките Skoda и Seat. Испанската компания ще се превърне в премиум марка, като същевременно позволи на Skoda да служи като по-добър конкурент на харесваните от масите Hyundai, Kia и Dacia.

Това означава, че моделите на Seat биха могли да бъдат по-луксозни от тези на VW, поставяйки испанския производител като пряк конкурент на Alfa Romeo на FCA. Това е нещо, което бившият председател на VW Фердинанд Пийх също искаше.

„Ние искаме да управляваме идентичността на марката си по-ясно в бъдеще“, каза шефът на продуктовата стратегия на VW, Майкъл Джост, в интервю за Automobilwoche.

„Seat може да представи още по-емоционални автомобили, като пример са моделите Cupra. Skoda може да обслужва пазарите в Източна Европа по-интензивно, както и клиентите, които търсят функционалност“, заяви Джост.

Позиционирането на Seat като по-луксозна марка всъщност изглежда по-лесно от понижаването на Skoda. Тя съвпада в голяма степен с продуктите на VW – по отношение на бордовата технология, наличните екстри, гамата на двигатели и така нататък. Все пак VW може просто да намали оборудването в бъдещите модели на Skoda, така че да се съсредоточи повече върху преди това пренебрегваните пазари, особено в източна Европа, където Hyundai, Kia и Dacia изяждат пазарния дял на концерна.

Що се отнася до това как всичко това ще повлияе на самата група, VW очевидно следи за евентуални припокривания, за да се увери, че собствената ѝ гама не е в конфликт с другите марки.

„Разглеждаме много внимателно възможните припокривания в продуктовите портфейли на всички марки. Няма да пуснем Tiguan Coupe на европейския пазар например“, добави Джост.