VW ще похарчи $40 милиарда за бъдещите си електромобили

Volkswagen

Volkswagen AG са предвидили 34 милиарда евро ($40 милиарда) през следващите 5 години за развитие на електрически робо-таксита.

С тази грандиозна инвестиция, концернът планира ускоряване в развитието на електрически захранваните автомобили, автономните системи и системи за возене до 2022 г. Volkswagen искат да защитят името си като най-голямата в света автомобилна компания от потенциални конкуренти като Tesla. Uber Technologies Inc. също се появяват като част от бъдещия пазар за електромобили.

„Ние преоткриваме автомобила.“, заяви изпълнителният директор на Volkswagen Матиас Мюлер. „Автомобилната индустрия ще преживее фундаментални промени в следващите години и ние ще осигурим чудесни възможности с полагането на много усилия.“ 

Освен тази инвестиция, от Volkswagen ще похарчат още 72 милиарда евро за инвестиции в имоти, машини и съоръжения. Този план поставя Volkswagen в деликатна ситуация спрямо разходите. Пресметнато, компанията ще харчи 14,4 милиарда евро на година, в сравнение с 12 милиарда към настоящия момент. Това увеличение показва натиска, породен от промените в индустрията.

Мюлер се надява, компанията да стане лидер в производството на автомобили на батерии. През септември той показа план за електрификация на всички 300 модела от 12-те бранда на групата. В същото време Volkswagen ще бъде по-дисциплиниран в харчовете си и по-добър с използването на огромния мащаб на компанията, за да спести разходи.

Производството на електрически автомобили за европейския пазар до голяма степен ще бъде фокусирано в немска фабрика в Цвикау. Тя ще произведе първите новобрандирани  I.D. автомобили на компанията през 2019 г., както и електрически модели на Audi, Seat и Skoda. Електрически автомобили за китайския пазар ще се произвеждат на местно ниво.

„Нашата цел е да станем номер 1 в областта на електрическата мобилност и световен водещ доставчик на устойчива мобилност“, заяви председателят Ханс Дитер Пьоч на пресконференция. „Ние подкрепихме тази стратегическа цел с цифри“.