VW ускорява работа и по автономните системи

автономно

Volkswagen възнамерява да пусне напълно автономна система до 2025 г. Вижте как автопроизводителят подчертава технологията, която стои зад това амбициозно начинание.

Редица компании работят върху технологията за автономно шофиране, а усилията на Volkswagen стартираха през март, когато започнаха да тестват пет e-Golf модела из Хамбург.

Моделите са оборудвани с доста сензори, включително седем радара, единадесет лазера, 14 камери и 14 ултразвукови сензора. Те генерират приблизително пет гигабайта данни всяка минута и цялата тази информация се обработва от усъвършенстван компютър с мощност колкото на 15 лаптопа.

Като част от процеса на разработка, Volkswagen тества своите прототипи в няколко фази. Всяка фаза трае приблизително една седмица, а автомобилите се движат по около 3 км участък от специално оборудвани пътища по няколко пъти на ден.

Това непрекъснато тестване и разработка е важно, тъй като от компанията казват: „Ние като хора сме се научили от детството да разпознаваме околната си среда. Сега трябва да научим и тази технология на това.

Това не е толкова лесно и главният изпълнителен директор на Volkswagen Autonomy Александър Хитцингер го определи като „едно от най-големите предизвикателства на нашето време“. Да накараш превозни средства да идентифицират и разпознават заобикалящата ги среда е достатъчно трудно, но след това идва по-трудната част по създаването на алгоритми, които трябва да се справят с „почти безкраен брой от сценарии за трафик и безопасност“.

За да преодолее тези трудности, Volkswagen инвестира €44 милиарда в електронната мобилност, автономното шофиране, нови услуги за мобилност и цифровизация на превозни средства и заводи. Volkswagen казва, че това в крайна сметка трябва да доведе до автономни превозни средства без волан и педали.

Като част от тези усилия, автопроизводителят създаде Volkswagen Autonomy миналия месец. Новият филиал ще се съсредоточи върху автономните шофьорски системи от ниво 4 и ниво 5 и ще си партнира с компанията ARGO AI. Освен това филиалът ще обедини различните автономни програми за шофиране на Volkswagen Group под един покрив.

Докато Volkswagen използва e-Golf като изпитателно средство за разработването на автономната си система за шофиране, компанията отбеляза, че първите приложения на ниво 4 и ниво 5 са ​​планирани за търговския сектор. В резултат на това, Volkswagen възнамерява да разработи превозни средства със специално предназначение като робо таксита и ванове.