VW развиват автономни системи от 4-то ниво

автономни системи

Големите автомобилни компании сериозно са се захванали с автономията на автомобила. Volkswagen започна тестове на 4-то ниво автономни системи с 5 e-Golf-а в Хамбург, Германия.

За да се справят с тежкия трафик и непредвидимите условия на градската среда, e-Golf-овете са оборудвани с впечатляващо количество оборудване. То включва 14 камери, 11 лазера и седем различни радара. Тези сензори генерират до пет гигабайта данни всяка минута, така че автомобилите са оборудвани с изчислителна мощност на около 15 лаптопа.

Цялата тази изчислителна мощност е необходима, тъй като Volkswagen обясни, че превозните средства трябва да са напълно наясно с пешеходците, велосипедистите, паркираните автомобили и другите шофьори. Те също така трябва да се справят с кръстовища, смяна на лентата, знаци, предимства и още и още.

За да се справи със сложните ситуации, Volkswagen използва няколко различни вида изкуствен интелект. Това включва разпознаване на образи, дълбоко обучение и използване на невронни мрежи.

Автомобилите ще се движат по път от 3 километра, което е проектирано като „дигитално изпитвателно трасе за автоматизирано и свързано шофиране“. Това е част от по-голяма тестова площадка (9 км), която е планирана за 2020 г.

Превозните средства ще могат да се движат сами при определени условия, но всяко от тях ще се обслужва от специално обучен водач при възниквани на аварийни ситуации. Това е често срещано явление в индустрията, но не е гаранция за избягване на всички проблеми.

Volkswagen вече черпи информация от теста и ще включи резултатите от експеримента в многобройните си програми за автоматизирано шофиране. Компанията заяви, че целта им е да предложат на клиентите „конкретни продукти за автоматизиран транспорт на стоки и пътници по обществените пътища след няколко години“, но това до голяма степен зависи от законодателните промени и модернизирането на инфраструктурата.