VW обещава 36,000 електростанции в Европа до 2025 г.

електрическа мобилност

Преминаването към електрическа мобилност не може да бъде извършено за една нощ – и автомобилният гигант Volkswagen знае това много добре.

Най-големият автомобилен производител в Европа обаче иска да направи всичко по силите си, за да ускори прехода към електрическа мобилност и това не може да бъде постигнато само чрез изграждането на милиони електромобили. Инфраструктурата за зареждане също трябва да бъде в крак с нарастващия брой автомобили.

За тази цел VW Group се ангажира да инсталира общо 36 000 станции за зареждане в Европа до 2025 г., 11 000 от които ще бъдат разработени от Volkswagen. Те ще бъдат инсталирани в заводите на VW и в около 3 000 дилъра в големите градове.

VW ще постигне тези цели чрез инфраструктурната компания за зареждане Elli (Electric Life) и услугата „We Charge“. По този начин производителят се включва в доходоносни бизнес области, свързани със зареждането. Като цяло VW Group ще инвестира около 250 милиона евро за своите локации, включително Германия.

Според оценките на компанията, 70% от всички операции по зареждане в бъдеще ще се извършват у дома или на работа. Ето защо, Elli ще предложи цялостни решения за зареждане на компании и потребители, за да отговорят на тези изисквания от 2020 г. нататък. Те ще разработят достъпни Wallbox кутии, включително инсталация до подходяща еко-енергия.

В заводите си в Германия, Volkswagen ще инсталира около 4 000 точки за зареждане за служителите си и много от тях ще бъдат достъпни и за обществеността. Под чадъра на IONITY ще бъдат изградени около 400 станции за бързо зареждане с до 2 400 точки за зареждане по основните маршрути и магистрали в цяла Европа до 2020 година.

Станциите за бързо зареждане също ще бъдат пренесени в градските райони. Първите 28 от тях, които не са разположени по магистралната мрежа, ще бъдат открити във Волфсбург в края на юни.

VW оценява, че обществените станции за зареждане ще се ползват за около една четвърт от всички нужди. „We Charge” ще позволи на клиентите достъп до повече от 100 000 точки за зареждане в цяла Европа в бъдеще. Накрая, германската група планира партньорства с търговски вериги, за да позволи на клиентите да зареждат колите си, докато пазаруват. Сделката с Tesco вече съществува във Великобритания.