VW не можаха да скрият спецификациите на топ моделите на новия Golf

Новият VW Golf вече се радва на вниманието на всички, но ще почакаме още известно време докато видим по-наточените му версии. Всички очакваме да видим колко по-добър ще е новият Golf GTI от предишния. Същото важи и за останалите топ performance версии, но нетърпението е най-голямо за R версията.

Носят се слухове, че новият Golf R ще доближава 400 коня, както вече е модерно при топ хечовете на Audi и Mercedes. Дали това ще стане реалност, по-скоро сме скептични. Но ако досега е имало някакво съмнение за такава възможност, то вече е време то да отпадне. Току що изтече снимка с мощността на всяка една по-напомпана версия на Golf – GTI, GTI TCR, GTD, GTE и R.

Легендарният GTI ще предоставя 241 коня от все същия 2.0-литров мотор, докато „туристическата“ TCR версия ще може да ви зарадва със своите 296. Дизеловият суперхеч GTD ще респектира конкурентите със 197 коня, като си мислим, че германците са понижили мощността, за да влязат в еко нормите. Plug-in хибридната версия GTE, която обещава да придвижи Golf в близкото бъдеще, пък предлага 241 к.с.

Най-отгоре в стълбицата на компактния хечбек стои R версията. Четвъртата генерация на топ изпълнението ще предложи 328 коня или с 23 повече от настоящата версия. Като стана дума за нея, тя ускорява до 100 км/ч. за 4.6 сек., а максималната и скорост е 270 км/ч. Надяваме се, тези данни да се подобрят значително предвид увеличението на мощността.

С тази информация си даваме отговор на въпроса, дали Golf R ще гони 400 коня от 5-цилиндровия мотор на Audi. Това вече няма да има значение, след като информацията изглежда доста достоверна. Очакваме да видим топ бегачката на хечбека на Фестивала на скоростта в Гудууд. GTI пък може да дебютира още на изложението в Женева след месец.

Моделът обаче няма да ни изненада безкрайно, след като изтече снимка на задницата на колата. Виждаме типичната лека агресия, която струи от нея. Малко по-остри линии и лекичък дифузьор подчертават, че става дума за повечко мощ под капака. Овалните накрайници в двата края на бронята и черното спойлерче на тавана довършват спортния вид.

Не таете надежди да видите 3-врат Golf. VW се отказаха от това оформление поради ниско търсене и всичко ново, което ще видим, ще бъде с 5 врати.