VW и BMW инвестират в най-голямата фабрика за литиево-йонни батерии в Европа

Европа

Volkswagen и BMW са инвестирали в най-голямата гига-фабрика в Европа за литиево-йонни батерии.

Northvolt, компанията зад фабриката, разкри в сряда, че е събрала 1 млрд. долара собствен капитал, за да изгради съоръжението в Шелефтео, Швеция, и също така възнамерява да построи втора фабрика в Долна Саксония, Германия.

„Днес не само е голям крайъгълен камък за Northvolt, но и е ключов момент за Европа, който ясно показва, че сме готови да се състезаваме в следващата вълна на електрификация и, че ще използваме батерийни клетки с най-ниски CO2 емисии”, заяви съоснователя и главен изпълнителен директор на Northvolt Петер Карлсон.

Строителството на шведското съоръжение ще започне през август, преди да започне производството на големи батерии през 2021 г. Първоначално фабриката ще разполага с капацитет от 16 GWh литиево-йонни батерии. С оглед на това, Gigafactory на Tesla 1 имаше капацитет от около 20 GWh през 2018 г. и ще нараства през следващите години. Заводът на Northvolt ще бъде разширен до най-малко 32 GWh.

„Volkswagen полага основата на всички нива за успешното прилагане на своята стратегия за електрификация“, каза членът на Управителния съвет на Volkswagen AG, отговарящ за обществените поръчки д-р Щефан Зомер. „С Northvolt намерихме европейски партньор, чието ноу-хау и устойчиви производствени процеси на батерийни клетки ще ни позволят да ускорим производството в Германия. Предпоставка за това е, разбира се, създаването на политическата рамка. „

Споменатият германски завод ще просъществува благодарение на 50/50 джойнт венчър между VW и Northvolt и ще започне да произвежда батерии от края на 2023 или началото на 2024 година.