vtec

VTEC kicked in yo – ако знаеш, какво означава това изречение от дълбокия ъндърграунд или караш Хонда, или си гледал клипчета с Хонда, защото си искал да си купиш такава с VTEC!

Какво е VTEC? Variable Valve Timing and Lift Electronic Control е една от първите системи, които целят да подобрят представянето на двигателя с вътрешно горене и първата, внедрена в сериино производство. Главната идея е била много проста – да можеш да си караш спокойно и икономично малкия хеч, когато ти е кеф, а когато ти е по – кеф, да стигнеш високите обороти и да се чувстваш в спортна кола. Плюсовете са били няколко – по – висока производителност при високи обороти и по – нисък (стандартен за колата) разход в ниските.

Как точно работи VTEC и с какво се различава от другите подобни системи? Системата осигурява два различни метода на работа на мотора съответно при ниски и високи обороти. Основно магията е възможна заради разпределителния вал. Той има два вида гърбици за разлика от останалите видове мотори – гърбица с нормален и гърбица с по – агресивен профил, която стои между двете, отговарящи за всмукателните и изпускателните клапани. При спокоен режим на двигателя в ниски обороти, разпределителният вал работи със стандартните гърбици, при които профилът е по – слабо изразен и клапаните се отварят и затварят по – бързо. Разходът е по – малък и колата е тиха и икономична. Гърбицата с агресивен профил се върти свободно и не влияе на работата на мотора. При определени условия, които се отчитат от  компютъра на колата, а именно налягане на маслото, температура и обороти на двигателя, скоростта на движение и други параметри, чрез повишеното налягане на маслото се избутва метален щифт, който заключва гърбицата с агресивния профил за другите две. По този начин се увеличава времето, при което са отворени клапаните и респективно количеството смес. Двигателят рязко вдига мощността си заради увеличения капацитет на гориво и времето за което изхвърля газовете, разходът на гориво се покачва и VTEC ви рита.

За първи път тази система е внедрена от япнчетата през 1989г. в легендарната Honda Integra. Европейците се запознават с VTEC чрез Honda CRX същата година, докато американците чакат още 2, за да се насладят на Acura NSX – автомобилът, изчервил Ferrari и хвърлил в дълбок размисъл строителите на суперавтомобили.

iVTEC е подобрение на системата на Honda, като основно тук имаме настройка на градуса на всмукателния разпределителен вал с 25 и 50 градуса, чрез раздвижна ролка на всмукателния разпределителен вал, регулирана чрез масло под налягане. Ефектът е по – нататъшна оптимизация на въртящия момент, особено при по – ниски и средни обороти. Тази новост напомня VVTi на Toyota, за която ще прочетете точно сега.

Друга популярна система, която променя работата на двигателя чрез манипулация на разпределнителния вал е VVTi на Toyota. При нормална работа и ниски обороти, всмукателните клапани се отварят, едва когато изпускателните са напълно затворили. При регистриране на натоварване на двигателя, пак управлявано от компютъра, профилът на разпределителния вал на всмукателните колектори се променя, така че те се отварят по – рано от нормалното и се застъпват с изпускателните. Това води до по – високо налягане при изхвърляне на изгорелите газове, и се постига по – добър разход и намалени вредни емисии. При максимално натоварване, застъпването на отворен всмукателен клапан и затварящ се изпускателен е по – голямо. Така се покачва мощността и въртящия момент спрямо нормална работа на мотора. При достигане на максимални обороти отново двигателят се връща в изходна позиция и не се наблюдава застъпване на двата клапана, като така се постига гладка и икономична работа на двигателя. Цялата тази гимнастика се осъществява чрез механизъм, захванат за разпределителния вал, отговарящ на всмукването. Механизмът завърта вала, като така се променя ъгълът на гърбицата, отваряща всмукателния клапан.

Основните разлики между VTEC и VVTi са следните: Honda значително изпреварва всички останали производители, разработвайки системата от 1983г. и внедрявайки я в автомобили в сериино производство през 1989г., докато Toyota пуска своята система чак през 1996г. Основната конструктивна разлика е, че при VTEC имаме освен промяна в тайминга на отваряне и затваряне на валовете както е при VVTi, но и самото време, при което те стоят отворени или затворени. Главно VTEC системата дава повече мощност и силно представяне на мотора, почти достигайки турбо ефект, докато VVTi служи за по – гладка работа на мотора, намаляване на вредните емисии и нисък разход.

Ето и малко блаженство за окото и ухото!