Volvo XC50 ще бъде вероятно компактен SUV купе

XC50

Стратегията на Volvo за пускане на електрифицирана версия на всеки от основните си модели до 2019 г. би могла да бъде последвана от разширяване на моделната гама.

Шведската компания наскоро запази търговската марка XC50 и според AutoExpress се отнася до компактния купе SUV, който ще съперничи на BMW X2 / X4 и Mercedes-Benz GLC Coupe от 2020 г., когато трябва да бъде пуснат.

Освен това добавянето на купе SUV бе намекнато от старши вицепрезидента на EMEA, Лекс Керсемакерс, който отговори „потенциално, но не и в краткосрочен план“, когато бе питан за такова превозно средство. „Ние покриваме 98% от сегментите, така че е по-вероятно да се задълбочим, отколкото да се разширим“, добави той.

Подобно на всяко Volvo, което ще се продава след 2019 г., XC50 ще се възползва от поне един електрифициран задвижващ механизъм, докато останалата част от серията ще получи някои, ако не всички, от двигателите с вътрешно горене, захранващи XC40.

XC50, който все още е на поне две години от нас не пречи на Volvo в момента да се съсредоточава върху серията „60“ с нов седан S60, който да се присъедини към чисто новото V60 комби, което бе представено преди три дни.

Малко след това серията 40 ще създаде нов конкурент на Volkswagen Golf и Ford Focus, който ще замени сегашното V40 и най-вероятно ще запази същото наименование.

Компактният хечбек трябва да пристигне преди 2020 г., а ако графикът е правилен, то ще бъде разкрит по времето на Golf Mk8, който според скорошно обявление на VW ще влезе в производство следващия юни.