Volvo ще се превърне в електрическа компания до 2040 г.

Volvo

Volvo споделя, че ще стане марка за изцяло електрически автомобили на някакъв етап в бъдеще, съобщава Autocar.

Шефът на компанията Хакан Самюелсон каза пред британското издание, че в момента на представянето на дългоочакваното електрическо Volvo XC40 Recharge, времето на прехода на Volvo към само електрически двигатели ще зависи от търсенето на клиентите.

„Volvo ще (не дали) стане изцяло електрическа компания. Тези, които ще решат в крайна сметка, са клиентите “, каза той. „Колкото по-висок е процентът на изцяло електрическите автомобили, толкова по-бързо ще се откажем от двигателя с вътрешно горене. Ако само малък процент [от продажбите] са на конвенционални двигатели, вероятно ще ги спрем по-бързо.“

Volvo има визия да стане въглеродно неутрален до 2040 г. и ако иска да постигне тази цел, преди това ще трябва да спре производството на автомобили на изкопаеми горива.

В по-близко бъдеще, Volvo иска електрическите превозни средства да са половината от продажбите до 2025 г., а през следващите години ще представи селекция от изцяло електрически превозни средства и plug in хибриди, всички от които ще имат новото лого „Recharge“.

„Ще се спрем на това, което можем да контролираме, а именно експлоатацията и емисиите на изгорели газове. И ще се спрем на това, на което можем да повлияем, като призовем нашите доставчици и енергийния сектор да се присъединят към нас в стремеж към бъдеще, неутрално за климата „, заяви наскоро Самюелсон за стремежа на шведската компания да бъде въглеродно неутрална.