volvo s90

Макар и да не е много известен сред западните страни, водещата в Китай инициатива „Един пояс, един път“ се очаква да повлияе силно на мозинството от население, като преструктурира многобройните икономики в Европа, Азия и Африка, променяйки основните маршрути за транспортиране на стоки. Някои медии определиха китайският проект като средство за още по-голямо надмощие на страната в световната търговия, други пък предрекоха провала му, поради нуждата от огромна инвестиция за изграждането. Но какво представлява идеята всъщност?

Основната предпоставка на „One belt, One road“ е свързаността и сътрудничеството на два основни търговски пътя. Единият е сухопътен маршрут през евроазиатската земна маса, свързващ основните търговски центрове на двата континента, а другият е морски, чиято идея е да създаде контакт между Азия, Африка и Близкият изток.

volvo na vlak
Volvo се превърна в първия автомобилен производител, който използва „Един пояс, един път“, пренасяйки седаните S90 с влак от завода на компанията в Daqing до дистрибуционния център в Зебрюге, Белгия. Автомобилите пристигнаха в сряда и ще бъдат рзпространени из дилъри в цяла Европа, включително и в България.

volvo s90
Според Volvo този метод намалява времето за доставка на автомобили до Европа с две трети, което означава, че клиентите ще получават по-бързо поръчките си. Същевременно железопътният транспорт отделя по-малко вредни емисии отколкото корабния. Заводът в Daqing е единственият, който ще произвежда Volvo S90, така че „Един пояс, един път“ е единствения метод, чрез който седанът ще продължи да се придвижва до европейските шоурумове.