Volkswagen T-Roc 2017-още един претендент при мини SUV

Volkswagen извади на пазара пореден компактен SUV-Volkswagen T-Roc 2017. След Touareg и Tiguan това е третият джип на марката във все по-нарастващия в световен мащаб сегмент.

Новият T-Roc се отличава с огромна решетка и е изграден върху MQB платформата на концерна. Той я споделя заедно с Golf. Трябва да отбележим стайлинга, наподобяващ купе, алуминиевите лайсни и стъкления таван. По-острите и прави линии са избрани за предницата и задницата, а калниците са силно подчертани. Предният капак също е с насечен дизайн. Новият кросоувър изглежда по-малък отколкото е.

T-Roc Sport предлага четири опции за свят на покрива и общо 24 комбинации. Таблото, конзолата и корите на вратите също могат да се избират в различни цветове. Всички модели без базовия предлагат активен информационен дисплей, подобен на Audi. Той работи и в комбинация с 8-инчовия дисплей на централната конзола. Мултимедията предлага всякакви екстри, включително работа с Apple и Android устройства. Ключът на модела може да се персонализира, настройвайки радио и динамични настройки.

Всички двигатели включват турбокомпресор. Трите бензинови агрегата са трицилиндров 1.0 със 113 к.с., новият 1.5-литров 4-цилиндров със 147 к.с. и 2.0-литров със 187 к.с. Последният е двигателят на Golf GTI, но е с по-малко мощност. Дизелите са 1.6-литровият мотор със 113 к.с. и два 2.0-литрови двигателя със 147 к.с. или 187 к.с. Ще забележите, че мощността е идентична при бензина и дизела. Двата двигателя с мощност от 187 к.с. са оборудвани със стандартно задвижване на четирите колела и седемстепенна скоростна кутия с двоен съединител. По-малкият 2.0 TDI агрегат предлага задвижване на всички колела, но DSG кутията е по избор.

Всички системи за безопасност са стандартно включени в модела. Всички сензори за паркиране са умело скрити в решетките, а отпред те са интегрирани в дневните LED светлини.

В интериора се забелязва, че всички повърхности са фино текстурирани, безупречно оформени и всичко си пасва, оставяйки минимални пролуки. Плитките прозорци леко затрудняват преценката на ширината, но винаги можете да си настроите седалката и волана, за да хвърлите поглед там, където трябва. Само че това ще развали усещането за спортно поведение, а T-Roc предлага доста от него.

Ценовият диапазон на модела е огромен. Базовата версия стартира от £19,000, а топ изпълненията се въртят около £34,000. Това е доста по-голямо отклонение отколкото при Audi Q2. Най-напомпаната версия стъпва на гуми с размер 225/40 R19. Това прави кросоувъра изключително пъргав, а сцеплението се усеща през цялото време на ускорение.

Окачването има три нива на регулация. Ще искате рядко да изключвате режим Sport, евентуално за да го замените с Comfort. Нормалният режим ще балансира динамиката на автомобила, особено в завой, което не се очаква от такъв тип SUV.

Що се отнася за пространството, то е абсолютно достатъчно за четирима души. Багажникът не е малък, а задната врата е електрическа.

Огромната конкуренция от малки SUV-ове днес е убийствена. Повечето от тях са обли и преувеличено приветливи, докато T-Roc е разпознаваем отдалеч. Той изглежда добре, предлага широка гама спецификации и ще се хареса дори на хора, непредпочитащи кросоувъри.