Volkswagen I.D. R пристига на Нюрбургринг с единствената цел да подобри рекорд. През миналата година електрическият хиперкар разруши рекорда на планинското изкачване Pikes Peak Hill Climb, който преди това се държеше от Себастиан Льоб и неговото специално проектирано за там Peugeot.

VW казват, че няма да се целят да подобряват генералния рекорд на пистата, а този в класа на електромобилите. Към момента най-доброто EV време на пистата е 6:45.9 мин. и е дело на NIO EP9. Постижението може да изглежда трудно за подобряване, но имайте предвид, че EP9 е легална за шосета кола, докато VW I.D. R е проектиран само за състезания. В този ред на мисли, ако немският елктромобил не успее да подобри настоящия рекорд, това ще бъде леко изненадващо.

Двете коли вече са се срещали в битка по време на Hill Climb-a проведен по време на Goodwood Festival of Speed, където I.D. R даде по-доброто време, но само със 1.56 сек. разлика. Имайки предвид дължината на обиколка от Нлрдшлайфе, Volkswagen-ът би трябвало да победи с доста по-голям гап.