Всяка година Volkswagen традиционно организира мероприятие за своите фенове във Вьортерзее, Австрия и тази година изненада привържениците си със страхотна нова версия на култувият си хечбек – Golf GTI TCR.

Новият фабрично доработен хотхеч празнува участието на компанията в сериите Touring Car Racing, в които производителя доставя на частните отбори специална версия на модела с 345 к.с., разработена от спортната дивизия Motorsport. Въпреки че за момента GTI TCR е представен само като прототип, представители на VW заявиха, че колата ще се появи на пазара още тази година и дори няма да бъде в ограничен тираж. Имайки предвид обаче факта, че новото 8-поколение на модела пристига до 2020 година, можем да предвидим краткия жизнен цикъл на спортната версия TCR.

Мощността на новото попълнение от GTI семейството произлиза от познатия 2.0-литров турбо двигател използван в Clubsport, произвеждащ 286 к.с. при 5000 об/мин. Тази сила идва в момент на т.н. overboost (претоварване), когато налягането в турбината се повишава от 1.9 бара до 2.1 бара за период от 10 секунди, в които мощността се повишава с 44 к.с.

Volkswagen потвърди пред медиите, че продуктовата версия на Golf GTI TCR ще използва именно този двигател, който е снабден с филтър за твърди частици и титаниевата изпускателна система Акрапович (Akrapovič), която до сега бе налична само при Golf R.

Както при стандартния модел и тук ще разполагате с 4 режима на управление – Еко, Нормално, Спортно и Индивидуално. Все още не са известни данни за теглото и ускорението на колата, но компанията разкри, че максималната скорост може да нарастне от 250 км/ч до 270 км/ч.
За справка ще споменем, че Golf GTI Clubsport, с който TCR споделя задвижването си, спринтира от 0 до 100 км/ч за 5.9 секунди и то с тегло от 1375 кг.

Дори от снимките може да се забележи, че колата стъпва на нови 19 инчови джанти, височината и е редуцирана с 20 мм, спирачните дискове и апарати също са порастнали.
Относно външния вид, Volkswagen твърди, че промените засягат пряко ефективността му. Golf GTI TCR се различава от стандартния си вариант главно в прегрупираната предна броня, както и в доста агресивния заден дифузяр, помещаващ накрайниците Acrapovic.

Компанията обяви, че клиентите ще имат възможността да избират от пет екстериорни цвята включващи новия чисто сив цвят и останалите четири, които бяха налични и до момента в GTI. Иновативно при TCR е и шарката „медена пита“ изобразена на страните – характерна за версията и логото на модела, което се прожектира на земята при отваряне на вратите.