Volkswagen може да построи 15 милиона електромобила на MEB платформата си

Volkswagen

Volkswagen много сериозно се захваща с електромобилите, а наскоро заяви, че може да построи до 15 милиона броя върху новата си MEB платформа.

Разбира се, това няма да е евтино, така че германският производител ще инвестира над 12,5 милиарда долара в електрификация и автономни технологии до 2023 г. От тях повече от 10 милиарда долара ще бъдат за амбициозната гама от електрически автомобили на Volkswagen.

Всички планирани I.D. модели на компанията ще бъдат изградени на MEB платформата. Това ще включва хечбек с размерите на Golf, който ще се изправи срещу Tesla Model 3 и в същото време ще съответства на дизеловия Golf ценово.

След стартирането на I.D. хечбека, други изцяло електрически модели на Volkswagen ще последват на пазара. Те ще включват ID. Crozz, стилен кросоувър, предлаган с разнообразие от задвижващи механизми и различен пробег. Ретро I.D. Buzz Cargo Electric Van може да достигне производствената линия още през 2021 г. и да предлага пробег от около 547 км.

През следващата година, конкурентът на Tesla Model S, Volkswagen I.D. Vizzion ще стартира. Този модел не само ще дойде с най-модерния електрически задвижващ механизъм на компанията, но и ще има авангардна полуавтономна система за задвижване.

MEB платформата ще се предлага с две различни междуосия и две различни пропорции. Инженерите на VW ще могат да променят ширината на моделите с компоненти по окачването. Платформата ще съхранява батерията си в подовия панел и в стандартна форма ще е със задвижване на задните колела, но като опция ще се предлага задвижване и на четирите колела. Повечето модели, базирани на MEB, трябва да имат почти перфектно разпределение на теглото 50:50.