V8 двигателят на SSC Tuatara преминава тестове и резултатът е страховит

Tuatara

За SSC Tuatara се говори отдавна. Компанията разкри хипер автомобила като концепт преди повече от седем години, но поредица от финансови проблеми забавиха проекта.

SSC Северна Америка се завърна на световната сцена на августовския Pebble Beach Concours d’Elegance, като разкри производствена версия на Tuatara и големите си амбиции.

SSC се хвърли в надпреварата за изграждане на производствен автомобил, който може да достигне скорост от 300 мили/ч. или 482 км/ч. като си съперничи с Koenigsegg, Hennessey и Bugatti.

Тъй като развитието на американската хиперкола продължава, компанията пусна кратък клип на мощния двигател на автомобила по време на тестове.

Задвижването на SSC ​​Tuatara идва от 5,9-литров V8 двигател, разработен от Nelson Racing Engine. Този двигател има съотношение на компресия 8.8:1 и достига до 8800 об/мин. Когато се зарежда с 91 октанов бензин, той ще произведе 1350 к.с. С Е85 етанол обаче, той ще достигне бруталните 1750 к.с.

Към двигателя ще бъде свързана нова 7-степенна ръчна трансмисия, която според компанията използва „роботизирана система за смяна“. ​​Мощта се изпраща само към задните колела.

Не само, че Tuatara има достатъчно мощ, за да подобри рекорда на сериен автомобил за максимална скорост, но SSC казва, че той има и перфектна форма. Всъщност колата има драг коефициент от само 0.279, значително по-нисък от Bugatti Chiron (0.36), Koenigsegg Agera (0.33) и Hennessey Venom F5 (0.33).

Да се ​​надяваме, че Tuatara ще се получи този път. Светът никога няма да има твърде много хиперколи, нали?