V12 двигателят в Aston Martin Valkyrie идва с 1000 к.с.

V12

След месеци на спекулации, Aston Martin най-накрая потвърди, че 6.5-литровият V12 двигател във Valkyrie ще произвежда впечатляващите 1,000 к.с.

Съвместно разработван с Cosworth, V12 агрегатът се счита за „върховното постижение на двигателя с вътрешно горене“. Трудно е да се обори това, когато той се развърта до абсурдните 11 100 об/мин. и доставя 153,8 к.с. за литър. Това са доста впечатляващи числа, но той има изненадващо нисък въртящия момент – едва 740 Нм.

Разбира се, тези спецификации не изчерпват цялата история, тъй като Valkyrie ще бъде „допълнително подпомогнат от акумулаторната хибридна система„. Aston Martin запазва подробностите в тайна, но предишни доклади предполагат, че моделът ще има комбинирана мощност от 1,130 к.с.

Връщайки се към самия двигател, производителят споделя, че той разполага с титаниеви мотовилки, излят колянов вал и F1 бутала. Агрегатът е конструиран така, че да има изключително малки отклонения, а всички компоненти са оптимизирани за „минимална маса и максимална якост“. В резултат на това, той тежи само 206 кг.

Въпреки изключителното представяне, Aston Martin казва, че V12 е успял да постигне всичките си цели за постигане на съответствие с вредните емисии и издръжливостта.

Главният изпълнителен директор на Aston Martin Анди Палмър заявява: „Въпреки очевидно непреодолимите предизвикателства, които се представиха, никога не е имало съмнение, че Aston Martin Valkyrie ще дойде с нещо по-малко (от V12двигател ). От самото начало екипът на Cosworth се отдаде на ангажимента да постигне критерии, които да прекрачат границите на възможното.“ Палмър продължи, казвайки, че двигателят е „необикновен“ и се съмнява, че някой ще го надмине.