Хот хеч класът се обособи като един от най-атрактивните в достъпния сегмент през последните години на автомобилостроенето. Поради тази причина Toyota запълниха празнината си, като направиха гореща версия на модела си Yaris, кръщавайки го GRMN. Всъщност абревиатурата сама по себе си е доста интересно сглобена и дава ясна представа с какво ще си има работа конкуренцията – Gazoo Racing tuned by the Meister of Nürburgring, а мотото на подразделението гласи „Роден на Нюрбургринг. Построен за пътя.“

Малкият Yaris GRMN излиза с доста агресивен характер от фабриката на Toyota, като интригата в техническата му характеристика се дължи повече на съотношението мощност-тегло. Колата разполага с 1.8 суперчарджър двигател с 209 к.с. и според производителя тежи едва 1135 кг. Спринтът от 0 до 100 км/ч се случва за само 6.3 сек., а сумата, с която трябва да се разделите, за да карате това „парче“ от съвременния Световен рали шампионат е 26 950 паунда.

Конкуренцията обаче не спи, а един от топ производителите на горещи хечове тъкмо показа обновения си модел, който попада в ранга на Yaris – Ford Fiesta ST.

Американският спортист разчита на малко по-малък 1.5 литров турбо мотор с 200 коня, който му позволява да „скача“ до 100 км/ч за сходното време от 6.3 сек.

Така на теория Yaris GRMN разполага с преимущество поне за късия спринт, но дали то ще се задържи и в диапазона 100-220 км/ч?

От AutoTopNL са решили да разберат в поредното си видео. Изгледайте го, най-малкото, за да чуете звука на двата малки разбойника!