Toyota Supra с двигател от M3 не е изключена

Supra

Въпреки че BMW и Toyota започнаха заедно, след това поеха по различни пътища в разработването на нови спортни автомобили. Нещата, обаче не изглеждат точно така. Затова говори фактът, че новата Supra може в крайна сметка може да получи следващия двигател от M3.

Autocar наскоро имаше възможността да поговори с президента на M Division Маркус Флаш и го попита дали новият 3.0-литров twin-turbo 6-цилиндров двигател от X3 M и X4 M, който скоро ще намери своето място в съвсем новия M3, може също така да се озове и в Supra.

„Със сигурност не сме предложили да доставим двигателя на Toyota – и доколкото знам, не е отправено искане“, каза той. – „Но това е интересна идея, но е малко вероятно за сега. Но никога няма да кажа никога.“

Макар да сме сигурни, че много ентусиасти на Supra ще бъдат заинтригувани от възможността за версия на японския спортен автомобил с близо 500 к.с., Флаш посочи, че е малко вероятно това да се случи, поне докато двигателят S58 в X3 M и X4 M все още е в зародиш.

„Като правило, ние не предлагаме BMW M двигателите на трети страни, защото ги считаме за основна част от нашите автомобили,“ каза той. „Мисля, че ще е трудно решение за екипа – особено когато S58 е толкова нов. Защо да го продаваме, преди да имаме шанс да го използваме сами за себе си във всички модели, в които планираме?“

Supra, криеща собствената си мощ

Задвижването както на текущата Supra, така и на BMW Z4 M40i идва от 3.0-литровият B58 turbo 6-цилиндров редови агрегат. 335 к.с. в Toyota-та може да не звучат много за спортния автомобил, но дино тестовете показват, че най-вероятна мощ от около 380 к.с. Времето до 100 км/ч. пък е 4.1 сек.

По-мощен вариант, оборудван с два турбокомпресора и над 500 к.с., може да бъде точно това, от което Toyota има нужда, за да убеди всички, които още се съмняват в Supra.

И все пак, дългоочакваната спортна кола се продава адски добре, и е нормално BMW да не иска да споделя последния си агрегат, не и толкова скоро. Обновяването в средата на жизнения цикъл, което ще е най-малко от три до четири години, ако не и повече, може да донесе със себе си хардкор версия на купето. Тогава изборът на двигател от M3 би бил логичен. Нека видим!